Albirea endodontică

își are importanța în cazul dinților devitalizați

(cei care nu mai au pulpa dentară- responsabilă de nutriție, dar și cu funcția senzitivă a dintelui), cu trecerea timpului apare o modificare vizibilă de culoare. Spre deosebire de alte tipuri de colorații, care apar la suprafața dinților și care sunt consecința unor factori externi, în acest caz modificarea culorii se produce din interior.

Albirea dentară se face întotdeauna în funcție de cauzele care au dus la apariția colorațiilor, altfel  albirea dinților se va face din interior. Un dinte devitalizat este colorat în profunzime (smalțul este mult mai transparent, astfel încât orice modificare a dentinei va fi vizibilă la suprafață).

Cauzele  sunt numeroase:

tratamente endodontice efectuate incorect, anumite materiale folosite la tratamentele stomatologice, accidente, necroza sau gangrena pulpei dentare, anumite medicamente administrate de pacient, hemoragia intrapulpară, necrozarea țesutului pulpar, formarea de dentină secundară, resorbția rădăcinilor, vârsta sau anumite boli suportate.

În general, rezultatele albirii endodontice sunt satisfăcătoare

- cu mențiunea că acest tip de albire este o soluție potrivită pentru cazurile în care pacientul acceptă doar o îmbunătățire a culorii și doar dacă dintele nu are o distrucție mare.
Există într-adevăr și cazuri cu rezultate spectaculoase, dar și unele în care nici macar după câteva aplicări nu se vede nici un efect. În plus, uneori încercările repetate au ca efect fracturarea și resorbția rădăcinii.

Cea mai bună alternativă pentru albirea endodontică rămâne însă tratamentul cu fațete dentare, dacă nu a rămas prea mult țesut dentar, se recomandă aplicarea unui pivot și a unei coroane dentare, dar costurile în aceste cazuri, vor fi semnificativ mai ridicate.

Programează-te la o consultație