Profilaxia, prima și cea mai importantă etapă a îngrijirii dinților!

dinte in palma

Respectarea măsurilor profilactice ne ajută să salvăm timp, efort și să eliminăm un eventual discomfort al tratamentelor stomatologice. Menținerea unui zâmbet sănătos pe termen lung ține de fiecare dintre noi, de felul în care respectăm recomandările medicului dentist cu privire la procedurile simple de igienă dentară, atât acasă, cât și în cadrul ședințelor periodice de igienizare profesională, o dată la 6 luni.

Realizarea periajului dentar în fiecare zi, de cel puțin 2 ori, este vitală în menținerea unui zîmbet sănătosși pentru prevenirea acumulării tartrului.

Periajul de seară este cea mai importantă sesiune de igienizare personală zilnică. Este suficientă omiterea demersului într-o singură seară pentru a afecta rezultatele obținute chiar și prin igienizarea profesională până în acel moment.

Profilaxia Dentară

A. Personală: periajul dentar regulat, ața dentară și apa de gură, precum și alimentația sănătoasă.
B. Profesională: controlul stomatologic periodic, periajul profesional și detartrajul- efectuate de 2 ori pe an..

periuța de dinți manuală

Periuța de dinți trebuie să aibă peri moi(soft) sau medii(medium) ca duritate pentru a evita lezarea gingiei. Pentru o igienă dentară completă recomandăm schimbarea periuței de dinți o dată la trei-patru luni. Periuța de dinți uzată nu poate curăța eficient dinții.
periuta electrica

periuța de dinți electrică

Deși unii pacienții sunt motivați de faptul că periuța electrică este mai eficientă și simt că dinții se curăță mai bine, este important să se respecte aceleași reguli de periaj. Se recomandă inlocuirea capului periuței la intervalul de 3 luni sau dacă ați observat că periile au început să se uzeze.
namana

periuta interdentară

Este recomandată putătorilor de punți dentare și aparate ortodontice fixe. Este de mărimi diferite și asigură curățarea zonelor inaccesibile altui tip de periuțe.

Dușul bucal

Aparatul reprezintă un recipient în care se pune apă sau apă de gură și o ansă ( sau două, în funcție de tipul aparatului). Ansa proiectează soluția cu o presiune reglabilă, sub forma unui jet unic sau difuz. Dușul bucal este indicat pentru curățarea zonelor greu accesibile și pentru pacienții purtători de proteze, implanturi dentare, aparate ortodontice. Un efect benefic este masajul gingival.

Pasta de dinți

Majoritatea pastelor de dinţi au la bază componente din calciu, fluor și o substanţă antiseptică. Există însă şi paste cu o componentă uşor abrazivă sau chiar substanţă uşor anestezică. Indiferent însă de tipul de pastă de dinţi ales, nu uitaţi că numai un periaj corect ca tehnică, durată și frecvenţă completează calitatea pastei de dinți.

Ața dentară

Aţa dentară se găseşte în farmacii, în cabinete dentare sau în hypermarketuri. Se recomandă utilizarea aţei dentare cel puţin o dată pe zi pentru o igienă dentară completă, iar atunci când nu este posibil, minimum de trei ori pe săptămână. Aceasta poate reduce riscul apariţiei cariilor cu până la 80%, cu ajutorul aței dentare putând fi înlăturată placa bacteriană din zonele greu accesibile periajului (spaţiile interdentale).

Apa de gură

Apa de gură este un produs antiseptic, antibacterian, ce combate dezvoltarea microbilor patogeni în cavitatea bucală. Aceasta nu înlocuieşte periajul dentar, ci îl completează. De asemenea, se recomandă utilizarea acesteia conform indicațiilor medicului dentist.
curatare dentara profesionala chisinau

Igienizarea dentară profesională

Periajul dentar zilnic este extrem de important, dar chiar şi în cazul în care este efectuat corect şi regulat, nu este 100% eficient în a îndepărta şi depunerile de tartru care se acumulează periodic pe dinţi. Așadar, este necesară și intervenţia de curăţare profundă şi de îndepărtare profesională a tartrului prin efectuarea ședințelor profesionale de profilaxie!

Programează-te

Tehnicile corecte de periaj dentar

“Este important ca periajul să fie realizat de cel puțin 2 ori în fiecare zi, în special seara înainte de culcare, fără a mai consuma alimente sau lichide după, în afară de apă.

Se aşează periuţa de-a lungul gingiei, în unghi de 45˚ faţă de suprafaţa verticală a dinţilor. Perii trebuie să atingă atât gingia, cât şi suprafaţa dinţilor. Se periază cu blândeţe suprafaţa exterioară a dinţilor, descriind o mişcare dinspre gingie spre dinte (de la roz la alb). Păstrând unghiul de 45˚, se periază suprafaţa interioară a dinţilor uşor, cu mişcări circulare, scurte şi blânde, din interior către exterior.

Urmează apoi periajul intraoral a molarilor, cu aceleaşi mişcări circulare, în final periindu-se suprafaţa orizontală (ocluzală) a dinţilor, atât la maxilar, cât şi la mandibula.

Nu apăsaţi în mod excesiv, placa bacteriana este îndepărtată în special de către vârfurile perilor. Dacă aveți sângerări în timpul periajului, înseamnă că gingia este inflamată din cauza acumulării de placă. În acest caz, insistați cu periuța în acea zonă pentru a elimina placa și pentru a elibera gingia.

La final, pentru o igienă completă, dar şi pentru o respiraţie proaspătă este recomandat să vă periaţi şi limba dinspre interior către exterior. Clătiţi de trei-patru ori după efectuarea periajului”